Dat Gwendolyn Rutten 'onze welvaart niet op het spel wil zetten voor versplinterde stukjes natuur her en der'. En dat ik het daarmee niet eens ben.

Beste mevrouw Rutten

In De Afspraak van 6 oktober zei u 'onze welvaart niet op het spel te willen zetten voor versplinterde stukjes natuur her en der'.

Onze welvaart hangt af van die stukjes natuur, mevrouw Rutten. En van hoe groot en verbonden ze kunnen worden in de toekomst.

Het is nog niet zo heel erg lang geleden dat ook De Croo het niet leek te begrijpen, toen hij vroeg om de pauzeknop in te drukken wat betreft de Europese Natuurherstelwet en 'voor alles wat - strikt genomen - niets te maken heeft met klimaatverandering.' Dat zaken als biodiversiteitsverlies, vernatting van onze natuur, bodemkwaliteit of zelfs de zeebodem inherent verbonden zijn met de huidige klimaatcrisis, daar ging hij even aan voorbij. Ik betreur zeer dat onderwaardering van natuur een trend blijkt in uw partij.

Even terug naar uw uitspraak, mevrouw Rutten. Welvaart voor wie? En wat bedoelt u precies met welvaart? Want hoe ik het nu interpreteer heeft u het alvast niet over onze maatschappelijke gezondheid. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk op de inherente link tussen mentaal en fysiek welzijn en aanwezigheid van natuur, hoe versplinterd ze ook is. Het is namelijk de enige natuur die we nog hebben, hier in Vlaanderen.

Ook andere ecosysteemdiensten, waar die welvaart waar u over spreekt uit voortkomt, hebben wij enkel en alleen te danken aan die overgebleven versplinterde stukjes natuur: bestuiving voor onze gewassen, natuurlijke bescherming tegen overstromingen en erosie, waterzuivering, koolstofopslag, plaagbestrijding, luchtzuivering - ik kan nog even doorgaan. Allemaal diensten waar u of ik niet voor betalen, mevrouw Rutten. Diensten die wij wel benutten. Diensten waar we niet zonder kunnen.

Veronachtzamen we die 'versplinterde stukjes natuur her en der', wat hebben we dan nog over? Eén grote zone voor landbouw, handel en industrie? Waar blijft dan nog ruimte over voor die onmisbare ecosysteemdiensten? Want ik neem aan dat u niet bedoelde de splinters te connecteren tot één groot reservaat.

Wat als u en De Croo en al die andere politici die de waarde van natuur systematisch blijven onderschatten nu eens geschiedenis maakten door zich in te lezen in deze broodnodige materie en geroemd zouden worden om je daadkracht op het moment dat het van doen was? Zou dat niet prachtig zijn? Zou dat ons niet het bestuur geven dat we allen verdienen in Vlaanderen?

U kunt het, mevrouw Rutten. Ik geloof in u. Maak ons trots. Ga volgende week nog eens terug naar De Afspraak. U kunt altijd nog beweren dat het zattemansklap was.

Reacties

Populaire posts