Over de impact van huiskatten op de biodiversiteit

 Dit, lieve lezer, is Flits.

impact huiskat op biodiversiteit

Laat je niet misleiden door de schattige aanblik van mijn vierpoter. Het beest is een monster.


Een jaar geleden haalden we twee straatkatten uit de buurt in huis. ‘In huis’ is misschien wat enthousiast verwoord. ‘Op ons terras’ is accurater. De ene werd al wat sneller tam dan de andere, waardoor we die laatste niet op tijd gesteriliseerd kregen. Zaten we plots met vier kittens. Eéntje bleef. Het is dat jongste beest waar het laatste woord nog niet over gesproken is. Flits, heet ze dus. En ze heeft haar naam niet gestolen, zo blijkt. 



Onze vorige kat bracht ooit een kikker mee naar huis maar toen dat door ons niet met het laaiende enthousiasme onthaald werd waarop zij gerekend had, legde ze zich verder toe op het vakkundig stelen van lappen biefstuk van ons bord. Intussen ben ik vegetariër geworden en ligt er geen vlees meer in mijn talloor. Misschien is dat de reden dat deze kleine pluizebol zich dan maar gespecialiseerd heeft in het leegroven van de tuin.


Sinds half juli staat de moordteller op drie sprinkhanen, één kikker, twee vlinders, drie libellen, één spin, drie motten, twee wormen en vier muizen. Ja, ik houd het bij. Van één muis vonden we overigens maar de helft terug. Ze presenteert die trofeeën graag parmantig op mijn tapijt. Dan zijn er nog de spitsmuis en de sprinkhaan die ik nipt uit haar klauwen kon bevrijden; en de vele pluimen waarvan ik altijd blij ben dat er geen vogel meer aan hangt. Vorige week bracht ze ook een halve fishstick mee naar huis, een moord die ik niet aan Flits kan toeschrijven maar echt blij werd ik er ook niet van. Ik zou haar prooien eigenlijk eens moeten gaan melden op waarnemingen.be maar heb het nog wat lastig met de schuldbekentenis…



Bovenstaand lijstje is vermoedelijk een ernstige onderschatting van wat mijn vierpoter allemaal vangt. De katten uit een studie van de universiteit van Georgia brachten slechts 23% van hun prooien mee naar huis. De rest lieten ze ofwel dood achter op de crime scene (49%) of werd opgevreten (28%). Ik heb er dus het gissen naar wat Flits écht tussen haar klauwen krijgt.


Met meer dan twee miljoen huiskatten in België is de rekening gauw gemaakt. Onze huiskatten zijn een ramp voor onze biodiversiteit. Eikelmuizen, spitsmuizen, vleermuizen, kikkers, vlinders, kevers, libellen, hommels en ettelijke vogelsoorten krijgen het allemaal zwaar te verduren met die snoezepoezen van ons. Concrete cijfers voor Vlaanderen ontbreken, maar volgens een artikel van de VRT zouden in Nederland jaarlijks meer dan 140 miljoen dieren gedood worden door katten. Het zette twee juristen ertoe aan om eens stevig aan de mouw van de EU-lidstaten te trekken. In hun betoog uit 2019 wijzen ze op het feit dat het compleet illegaal is onze huiskatten zomaar buiten te laten. Het is inderdaad best gek hoe zij de dans ontspringen, terwijl het wél algemeen aanvaard is honden aan te lijnen, paarden te omheinen en slangen en hamsters in hun terraria en kooien op te sluiten.


Ik zie mezelf graag als voorvechter van biodiversiteit en robuuste ecosystemen, maar ben nota bene mede verantwoordelijk voor de teloorgang ervan door mijn viervoeters niet op te sluiten. O ironie. Bovendien deed ik even een rekensommetje. Volgens een quick search online zou de gemiddelde Belg 50 kilogram vlees per jaar eten. Ik geef mijn katten ongeveer 60 gram droogvoer per dag per kat. Volgens de verpakking bevatten die vooral granen en 20% ‘vlees & dierlijke bijproducten’. Mijn drie katten eten dus op jaarbasis een dikke 13 kilogram vlees via de brokjes die ik hen voeder. Dat maakt hen verantwoordelijk voor maar liefst een derde van wat ik zelf probeer uit te sparen aan dode beesten per jaar.


Laat je niet misleiden door de schattige aanblik van mijn vierpoter. Het beest is een monster. En dat is mede mijn verantwoordelijkheid. 


Awtch.


Resultaat van een mislukte duivenvangst in onze vijver eerder deze week. Boosdoener van dienst

was deze keer niet Flits, maar wel haar moeder wiens moord-genen ze erfde.


Wil jij jouw kattenschade in de natuur beperken? Deze tips las ik in de EOS-special van 2020:

  • Houd je kat zo veel mogelijk binnen. Als je dat niet permanent wil doen, is tussen zonsondergang en zonsopgang ook al tof.

  • Speel met je kat en put ze uit. Het jachtinstinct krijg je er zo misschien niet uit, maar de energie wel.

  • Bied kattenbrokken aan met voerpuzzels en laat ze werken voor hun eten. We willen toch geen luiwammesen kweken?

Tot slot nog iets wat ik zelf aan het uittesten ben: gevangen pluimen laat ik tegenwoordig in huis rondslingeren om onze moordkat wat langer bezig te houden. De dode muizen ruim ik op. We moeten ergens een grens trekken.


Heb jij ook een behendige moordenaar in huis? Laat het even weten in de comments. Ik ben benieuwd! P.S. Benieuwd naar het vervolg? Lees hier verder!


Op de hoogte blijven van deze blog? Volg HEADSPIJS op Instagram en Facebook.


Reacties

Populaire posts