Zes redenen waarom jij dit weekend jouw stapschoenen wil aantrekken. Deel 2: de impact van natuur op onze fysieke gezondheid

Dat wij als mens een niet te onderschatten impact hebben op onze natuurlijke omgeving, staat als een paal boven water. Dat die omgeving ook een impact op ons heeft, verliezen we soms uit het oog. Vorige week deelde ik al de mentale geneugten, vandaag komen de fysieke aan bod. Zet je wandelschoenen maar klaar, want ook dit weekend duik jij gegarandeerd het bos in. 

Vorige blogpost met redenen n° 1 tot 3 gemist? Kom hier te weten hoe natuur een impact heeft op jouw gemoed, stress en vermogen tot verwondering.


Reden n° 4: Bijziendheid vermijden

‘Bijziendheid dreigt de komende decennia vele tienduizenden Nederlanders blind te maken, doordat kinderen te weinig buiten spelen en te veel van dichtbij kijken naar schermen of in het donker boeken lezen’. 

Zo wordt hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver geciteerd in De Standaard. De reden is te weinig daglicht en het feit dat we onze ogen niet meer trainen op buitenomgevingen. We spenderen zoveel tijd met onze ogen op schermen of in boeken dat onze ogen te veel wennen aan dingen dichtbij in plaats van veraf. Onze ogen passen zich uiteindelijk in die mate aan dat we bijziendheid kweken op maatschappelijk niveau, een onomkeerbaar proces met gevolg dat we allen gaan brillen.


Volgens hetzelfde artikel is vandaag reeds de helft van de Europese twintigers bijziend, terwijl dat nog 20 procent was in de jaren 1950. De oplossing? Als kind naar buiten trekken. Door onze ogen op jonge leeftijd te trainen op lange afstanden, worden die pakken minder gevoelig aan bijziendheid.


Klaver zweert bij de 20-20-2-regel: twintig minuten op een beeldscherm, vervolgens twintig seconden rust en twee uur per dag buiten spelen. Voor volwassenen is het dan misschien al te laat om nog in te grijpen, maar voor onze (klein)kinderen, is het bosspelen in het weekend dus een echte must.


Photo by Marcus Wallis on Unsplash

Reden n° 5: tijd in de natuur bevordert motorische vaardigheden en evenwichtsgevoel


Mijn liefde voor natuurwandelingen en bossen kwam pas op volwassen leeftijd. Als kind zat ik liever binnen met een boek. Misschien is dat wel de reden waarom ik zo vreselijk onhandig ben. Manlief kan met gemak tien momenten opsommen waarin ik ergens tegen een deur aan knalde, mijn been tegen de vaatwas stootte of mijn teen tegen de tafelpoot... in de afgelopen week. Ook zoonlief zucht hoofdschuddend ‘Onhandige mama, toch...’ telkens ik een fles water omgooi of mijn koffie naast mijn mond giet. 

Was ik als kind maar vaker het bos ingetrokken. Een Noorse studie uit 2001 volgde 75 kinderen van 5 tot 7 jaar gedurende negen maanden. De experimentele groep ging elke dag één à twee uur spelen in het bos. De referentiegroep bracht diezelfde tijd door in de speeltuin van hun kindergarten. Na het experiment werden alle kinderen getest op vlak van evenwicht, flexibiliteit, kracht, snelheid en wendbaarheid. Bij de experimentele groep was er merkbaar meer vooruitgang dan bij de referentiegroep, zeker op vlak van evenwicht en coördinatie.

Laat je kinderen dus maar bengelen aan takken en hop zelf vrolijk mee over omgevallen boomstammen. 

Ik ga passen. Ik ben een verloren zaak. De kans is net iets te groot dat manlief de spoeddienst mag opbellen als ik een boom in kruip...

Photo by Josh Mills on Unsplash
 

Reden n° 6: Tal van gezondheidsvoordelen en meer energie

Niet alleen ben je stukken vitaler en energieker door veel tijd in de natuur te spenderen, je wordt er ook gezonder van. 


‘Beweging is een bètablokker tegen hoge bloeddruk, het is een statine tegen cholesterol, het is een antidepressivum, het is medicatie voor osteoporose, een middel dat diabetes helpt te controleren. Het is eigenlijk van alles maar dan in één pil en zonder bijwerkingen’. 


Zo start de EOS podcast over lichaamsbeweging met Gaëtane Stassijns van UZ Antwerpen. Ze wijst op de vele voordelen die beweging biedt. Je hoeft zelfs niet te gaan hardlopen of jezelf in het zweet te werken. Ook matige beweging biedt tal van gezondheidsvoordelen, zegt ze. Wie meer wil weten: zet je koptelefoon op, snor die podcast op en ga sebiet een eindje wandelen. Het beluisteren waard! 


Photo by Markus Spiske on Unsplash


Raak je nog steeds niet uit je luie stoel? Hier volgen 4 tips om wat vaker de natuur in te trekken.

  • Heb je kinderen? Buit de huidige Pokémon-rage uit en installeer de bijhorende app om die beesten te vangen met je gsm. Beste ontdekking in jaren. Zoonlief wandelt hier tijdens weekends plots met gemak en zonder morren een toertje rond de Bourgoyen en verbaasde ons op reis in Zuid-Frankrijk zelfs met een heuse tocht van maar liefst 8 kilometer. Op die korte kinderbeentjes van hem, is dat dubbel zoveel stapjes als voor ons! Trots! En content vooral, dat we eindelijk kunnen gaan wandelen. Die bijziendheid bij kinderen zul je hiermee echter niet tackelen…

  • Bouw met het ganse gezin beweging in in het avondritueel. Je kunt bijvoorbeeld elke avond na het eten een blokje in de wijk of lokaal parkje wandelen. Wij doen dat met Pokémon Go (what else?) maar kan evengoed aantrekkelijk gemaakt worden voor je kroost door woordspelletjes (dierenslangen) of verhaaltjes verzinnen (om beurt een zinnetje aanbouwen).Samen gaan rollerbladen of skaten zorgt dan weer voor die motorische-vaardigheden-boost.
  • Kies één of twee vaste dagen voor wat me-time waarin je zelf een blokje om wandelt. Pak eventueel je headphones mee en luister naar muziek of een podcast. Die van EOS bijvoorbeeld. Of Nerdland. Aan de vrouwelijke lezers kan ik ook de madammen van Werk&Leven van harte aanbevelen, toch als je houdt van een West-Vlaamse tongval en een stevige portie humor.


Photo by Jamie Street on Unsplash
  • Pak een hond mee. Je kunt er eentje in huis halen, al is dat misschien wat drastisch. De asielen zitten vol met honden die té impulsief aangekocht werden in de voorbije lockdown. Die zouden maar wat blij zijn met een nieuwe thuis, maar haal hem/haar natuurlijk zelf niet ondoordacht binnen. Babbel eerst eens met een hondeneigenaar. Zowel mijn zoon als ikzelf staan zowat op smelten bij elke aangelijnde Border Collie op straat, maar ik besef maar al te goed dat het niet voor ons is. Wél een garantie op veel beweging in de natuur. En op vuile poten in huis. Dat ook. Wil je niet de lange-termijn verantwoordelijkheid of de vuile poten, dan kun je er vast wel eentje lenen voor een wandeling. Misschien heb je wel vrienden of buren met een hond? Ook bij sommige dierenasielen ben je welkom om hun honden uit te laten. De beestjes zullen je dankbaar zijn.

Het wordt weer zonning dit weekend. Ik trek alvast mijn stapschoenen aan en kom straks ontstresst, gefocust, goedgehumeurd, vol verwondering én helemaal fit weer thuis. Hoera! Beste gezondheidskuur in eeuwen. En de goedkoopste.


Op de hoogte blijven van deze blog? Volg HEADSPIJS op Instagram en Facebook.


Reacties